x

Informatie

Wat is een jeugdhuis nu eigenlijk?

Jeugdhuizen zijn er in alle maten en gewichten, in alle geuren en kleuren. Groot of klein, chaotisch of gestructureerd, in het dorp of in de stad, met of zonder beroepskracht, enzovoort. In Vlaanderen zijn er jeugdhuizen, maar ook jongeren(ontmoetings)centra, jeugdcentra, jeugdclubs … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze van, voor en door jongeren zijn. De rode draad doorheen deze verschillende werkingen is de jeugdhuismethodiek.

De jeugdhuismethodiek is een manier van denken en doen. Ze geeft een visie weer, die zegt wat het jeugdhuisideaal is. Maar elk jeugdhuis maakt daarin eigen keuzes, die afgestemd zijn op de eigen werking, op de leden, op wat jongeren willen, op de buurt … De jeugdhuismethodiek is nooit ‘af’ en mag met een kritische blik bekeken worden. Het is geen regel die aan jeugdhuizen opgelegd wordt, maar eerder een richtingaanwijzer die mogelijke routes aangeeft.
Van jongeren zelf
De jeugdhuismethodiek vertrekt vanuit de basis van jeugdhuiswerk: jongeren die in hun vrije tijd samenkomen. Ze organiseren hun tijd rond thema’s en activiteiten die hun eigenheid weerspiegelen. Jeugdhuiswerk is van jongeren zelf, door en voor hen gedaan. Het draait om netwerken, rond de toog en veel verder.
Experimenteerruimte
Jeugdhuiswerk is groepswerk, waarbij de diversiteit onder de jongeren als een meerwaarde wordt beschouwd. Een jeugdhuis is een open huis, waar onderlinge verschillen ervoor zorgen dat jongeren van elkaar leren. Er worden grenzen verlegd, nieuwe mogelijkheden ontdekt. Het jeugdhuis is een plaats waar kan geëxperimenteerd worden, waar jongeren kunnen proberen, kunnen vallen, maar waar ze ook (nieuwe) kansen krijgen, mogen opstaan en herproberen.
Sociale samenleving
Op die manier heeft jeugdhuiswerk een belangrijke pedagogische opdracht. Jonge mensen leren via hun engagement om te gaan met verantwoordelijkheid en met elkaar; het is een oefenterrein voor democratische besluitvorming. Ze verkennen er andere smaken, culturen en meningen; de perfecte basis voor een open, solidaire en sociale samenleving.
Grenzen verleggen
Ze worden er uitgedaagd voor zichzelf op te komen en zich te uiten, ze verleggen er hun grenzen. Het jeugdhuis is met andere woorden een context waarin jongeren al doende kunnen leren, zowel bewust als onbewust. Van zichzelf en van elkaar.

 

 (bron: www.formaat.be)

Opkomende Evenementen

Wij zijn ook aanwezig op Instagram

  • Rude Boys outta Jail! dvdjh komsnel veelliefde veelwarmte knuffels ilovemyjeugdhuis
  • Kom dit weekend onze nieuwe kicker proberen! kickeren hout jhdebogaardhellip
  • Proficiat Freek Cruysberghs met de cultuurprijs van Geel! yellowstock instageel
  • Algemene Vergadering want een jeugdhuis is meer dan feesten dedication
  • Skatecontest is reeds gestart! Zo meteen houden we onverwachts eenhellip
  • Op Valentijn kan je met ons op date Je vindthellip
  • Wij vonden schatten in de kelder Volgende week hoor jehellip
  • Incoming! plateau feest